Plat Water visits Valto DAG 5

DAG 5
Na het gekende ochtendritueel werd ook deze ochtend weer het skiën ingezet. De Blauwe Geplekte intussen al bijna zonder bloedplaatjes, ondergetekende met last van skivoeten.
Bij kapotte lift de toerskiërs onders ons tegengekomen, en uiteindelijk na lang wachten en veel afzien toch nog op de plaats der middagse samenkomst aangekomen. Na verorbering van broodjes en dergelijke besloten SOS Sabena en Boeredochtere om die middag een bejaardenuitstapje te doen naar de Caron, één van de hoogste punten uit het skigebied. Deze woordenbreier aanvaardde dit voorstel als een hemelsgeschenk.
Modieuze botten werden aangetrokken; er zou met de 5 anderen, die nog ne keer stevig naar beneden wouden zjangen, afgesproken worden in de taveerne op de bergtop. 3 liften later, waarbij SOS Sabena meermaals werd bekeken alsof ie het onderhoud van de infrastructuur kwam verrichten, werd de top op grootmoederlijke wijze bereikt, hierbij de skiërs alvast 1 Glüwhein tijd achter ons latend. Je moet het maar doen.
Na hergroepering boven volgde de onvermijdelijke fotosessies, waarbij nr°11 zijn kracht toch wel even overschatte, diezelfde man haast pijnlijk in aanraking kwam met een blauwe stok, en de fotografen van dienst er zelfs in slaagden Blauw! in pose voor de camera te krijgen. De kans op het spotten van “hij, die beweging in het water waarschijnlijk spaart voor later”, verder Knoert genoemd, in een zwembad werd totdan zelfs vele malen groter ingeschat dan wat daar toen verwezenlijkt werd.
Maar bon, na aandringen van hij, die wel houdt van water na een kater, verder Knoert genoemd, die daar niet voor betaald had, maakten de skiërs zich paraat om de tocht aan te vatten onder het alziende oog van de drie toeristen.
De Rode Instructeur zou de Rode Instructeur niet zijn indien hij van dit gebeuren geen gebruik zou maken om te etaleren dat hij, en hij alleen recht heeft op het Rode vestje. Na wat acrobatie tussen bulten, rotsen, Yeti’s en bergkonijnen, maande hij de anderen aan hem te volgen. Waarop nr°11 z’n knikker net niet doormidden spleet op een stuk alp, en hij, die weldra met een bende gays naar de sauna zal trekken, verder Knoert genoemd, zijn broek ei zo na bevuilde, en wijselijk koos voor een alternatieve route. Via het officële pad demonstreerden Blauw! en de Blauwe geplekte nog even hoe het wel moest, waarna het vijftal achter de rotsbocht verdween.
Inmiddels was het te laat geworden om nog de staaf te pakken, en de drie wandelende wijzen zetten, na nog wat onnozele panoramafoto’s, koers richting hangende bergbus, een eerdere Franse begroeting “ Il faut être con pour descendre en cabine” nog steeds in gedachte.
Het succes van de outfit van SOS Sabena werd ook nu weer bevestigd, m.n. door de plaatselijke incovo die de cabine snel nog even volpropten met Frans restafval, waardoor er van de geplande naaktloperij door Boeredochtere op 3000m weinig in huis kwam.
Na aanschuiven aan wat lege vliegende eiëren en een korte wandeling, met volle blaas van Boeredochtere, bereikte dit drietal alsnog op tijd de plaats van de afspraak, de start van de sleepiste Tobagan.
Van de anderen echter nog geen spoor. Deze zouden veel later, waarschijnlijk te wijten aan sanitair oponthoud in de kruipkamer van de Rode Instructeur, toekomen; Vetgeile verpleegsternetjes werden opgezet, net als helmen en gynaecologenlampjes. Na een eerste korte sleetest op een groen stukje piste, waar reeds de eerste brokken vielen, ging het via de lift tot op 5000 meter hoogte. Een weeral legendarische liftverplaatsing, waarbij zowel nr°11 als de Rode Instructeur aan de paal demonstreerden dat een carriëre als stripper in Las Vegas niet echt voor hen is weggelegd; dit tot groot jolijt van velen, tot panische angst van anderen.
Bij aankomst kon de sleedescructie beginnen; De Rode Instructeur bedacht een techniek die slechts mogelijk was door zijn Crazy-Frog bril( dixit Blauw!), Boeredochtere en Blauwe Geplekte kozen voor een veiliger tempo en beperkten alzo bijkomend verlies aan bloedplaatjes. Blauw! pinde zich dan weer vast op een mooi punt op de risico-rendementscurve, terwijl de overige vier wel vossend veel snelheid maakten, maar dit via talrijke crashes in baar geld kregen terugbetaald.
Terug beneden: kaas, warme wijn en gore worst als beloning, een tweede afdaling kon door eerdere laattijdigheid van de betere skiërs helaas niet plaatsvinden. Breuken en bloedverlies werden hierdoor echter meer dan waarschijnlijk vermeden.
Na een klim, een Himalaya expeditie waardig, alleman terug thuis en even later werd aangeschoven aan een tafel in de kelder van een lokale brasserie, alwaar door SOS Sabena zelfs even van de kaasfondue geproefd werd ( zelden zo een scheve bek gezien). De wijn, een Crozes Hermitage, werd door menig dronkaard gesmaakt, van de bediening werd opnieuw visueel genoten, maar buiten is goed roegedoegen zou met deze Franse schone toch niets aan te vangen zijn; bij Fransen zit het karakter nu eenmaal in de wijn en in de kaas.
Goe volgefret en compleet verzadigd zocht éénieder vervolgens de bedstee op.
Morgen zou het reisgezelschap stevig uitgebreid worden...
(wordt vervolgd)

10 opmerkingen:

zwemmend lid n° 1 zei

Toch enige verklarende tekst.

De broodjes van die middag kwamen voor de eerste maal niet van de winkel op de hoek, alwaar ze sneller de stelling van Pythagoras verklaren dan ze broodjes smeren. Neen, Blauwe Geplekte was die dag wat vermoeid; we laten in het midden of dit door de avondsluiting van dag 4 kwam of niet (zie "Plat Water does Valto, Dag 4"). Alleszins; onze residentie werd aan een kuisbeurt onderworpen; de vuilen hoek werd opnieuw VIP-room en de laatste scherven van wat een (c)m²-projekt was, werden ook weggeveegd. De lamp in de kleine badkamer ging plots weer branden (zonder tussenkomst van SOS sabena deze keer), de wc-lectuur vernieuwd en aankopen werden verricht.
Aankopen, die 's middags leidden tot een ware explosie in de smaakpapillen ieders mondje. Du pain français avec.. heps, piksossis, keis,... met mayonnaise & crudités die naam waardig en niet met/zonder cornichons, zoals eerder die week in die winkel waar de bestellingen eindigden met het laatste stuk brood. En inderdaad eens alles de maagzak ingeworpen werd de tocht ingezet. Een tocht, vanuit voetgangersstandpunt ook niet zonder voorgaande. Zonder verder uit te wijden, noch verbanden te leggen: Boeredochtere die de jongenswc kwam bezoeken, pennis au lieu de tennis, gestuntel in het eitje, voortrekkerij bij de grote baklift en de rest werd al uitvoerig beschreven door xiii.

Wat de maaltijd betreft, een excellente keuze van restaurant waarvan de naam me nu ontglipt ondanks de tip van de Rode Instructeur (iets met de eerste letter). Ondanks het ontbreken van Fondue Bourgignone ofte vleesfondue op de kaart werd er door de niet-kaasliefhebbers (m/v) voor andere huiselijke specialiteiten gekozen. Dat deelnemen belangrijker is dan lusten had ik in gedachten wanneer ik de draaibeweging van het brood in de smurrie maakte. Nog nooit was de alarmfase in de sturing van smaakpapillen aan de éne of de andere hersenhelft zo rood als toen die gedraaide kolk kaas mijn mond binnenkwam. Enfin; een stuk (afgenomen) vegetarische pizza en enkele glazen water later, was het uitgezweet en naderde het dessert.

Gedenkwaardig was de terugtocht met ladies op hoge hakken in de sneeuw; labiele evenwichten werden gecompenseerd door het leunen op schouders van jonge adonissen.

Anoniem zei

MIJn excuses voor het niet vermelden van de broodjes. Ik dacht dat dit pas dag 6 plaatsvond.
Maar dag 6 werd middaggegeten HUize rode instructeur. Later meer hierover

zwemmend lid n° 1 zei

ik ken de volgorde niet meer zo goed; wel de inhoud:
- 1x @ Rode instructeur
- 1x bereiding door Blauw Geplekte
- 1x bereiding door Blauw!

eventueel d.m.v. genomen foto's te verduidelijken, maar iemand houdt deze (on)bewust achter in Merchtemse oorden.

Fré zei

was zondag te wemmel gaan zwemmen en had het bericht pas later gelezen...waarom was er eigenlijk een wijziging?

volgende zondag is het paasdag...en het zwembad te wemmel is gesloten en wellicht andere baden ook.

ciao-ciao

motivator

Anoniem zei

De groetjes aan iedereen vanwege de mama van de Boeredochtere en in het bijzonder aan Knoert! Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om jullie uit te nodigen voor een bezoekje aan de boerderij (datum af te spreken met Boeredochtere), aangepast schoeisel voorzien natuurlijk (te rade gaan bij n°xi) en misschien maak ik dan wel de fameuze pannekoeken (ist zo goed n°1?). Proficiat aan de verslaggever voor zijn levendige verwoordingen van jullie avont(d)uren in ValT. Tot ziens.

zwemmend lid n° 1 zei

wat een eer !

Het lijkt wel of de Moeder aller moeders (voor wie aan de naam nog zou twijfelen) ter aarde neerdaalt en ons even zal laten proeven van het hiernamaalse geluk... met botten al over het erf drasjen, ne put schuppen en er gebakken graankoeken in klaarmaken; dit alles in het gezelschap van dartelende schaapjes & de (wilde) Boeredochtere.
Aangezien hij -die de borst graag ziet, maar ze niet natmaakt- in het voordeel is wegens de voorkennis van het terrein & de lokale dorpsgebruiken, mag hij ons de beginselen van het erf betreden tijdens een komende °°training°° verduidelijken.

Anoniem zei

ik ben van mijn melk, een eerste reactie verplicht mij nogmaals en oprechte groet te brengen aan mama boerendochter en met veel plezier kom ik, diegene die niet zwemmen wil, een pannekoekje proeven. Als dat mag van de 'echte zwemleden' natuurlijk.

Joris zei

Dergelijk bezoek onderstelt natuurlijk de nodige voorzorgsmaatregelen:
* inentingen tegen mond- en klauwzeer, de dolle koeienziekte en de vogelpest
* lectuur van De Witte, om adequaat pruimendieven en botersmokkelaars aan te kunnen pakken
* acquisitie van schoeisel voor elk grondtype.
Tevens nog volgende vragen:
* is plaatselijke agriculturele gemeenschap in regel met het Mestactieplan, de wetgeving m.b.t. tijdelijke tewerkstelling van bebaarde fruitplukkers, tradities als de prima nocta, vakantiegeld voor horigen en lijfeigenen en de betaling van opcentiemen en tienden van de aardappeloogst?
* kan er openlijk gepraat worden over de colorado kever?
* zal er pap zijn ( met liefde gewarmd op een Leuvense stoof) ?
* zal meneer pastoor ook aanschuiven?

Anoniem zei

Na het missen van de geboorte van stier Thor op oudejaarsnacht wil ik er nu absoluut bij zijn.
Mama K. alvast bedankt voor de uitnodiging! Een prachtig initiatief.
Na de huisbereide Vol-au-vent en de overheerlijke spaghetti volgen nu dus de Brussegemse pannekoeken.

Naast mijn “modieuze botten” beschik ik trouwens ook nog over een paar knalgele (w)erfbotten met stalen tip. Gekregen van Jef C. en nooit gedragen wegens te opzichtig. Ze zullen SOS Sabena beeldig staan bij het
(w)erfbezoek…

Joris zei

Gelieve ook EHBO te voorzien