waterplezier

bron: De Standaard, 17.04.2008

KOPENHAGEN - Kopenhagen windt er geen doekjes om: 'Als mannen topless mogen zwemmen, dan vrouwen ook.'
Van onze correspondent in Denemarken

In Kopenhagen mogen vrouwen voortaan met blote borsten de stedelijke zwembaden in. Bijna alle gemeenteraadsleden stemden voor de nieuwe regeling. Alleen de rechts-populisten van de Deense Volkspartij waren tegen.

Frank Hedegaard van de socialistische partij SF had de zaak op de agenda van de stedelijke commissie cultuur en vrije tijd geplaatst. Aanleiding was de stunt van een feministische actiegroep in december verleden jaar. In een van de publieke zwembaden lieten tien dames toen demonstratief het topje van hun bikini in de omkleedruimte achter. De vrouwen vonden het ongehoord dat zij hun borsten moesten bedekken in zwembaden waar mannen probleemloos met behaard bovenlijf kunnen ronddartelen. Met hun actie protesteerden de tien tegen de 'pornoficatie' van de openbare ruimte, waar bloot met seks wordt geassocieerd.

'Een borst is maar een borst' luidt hun slagzin.

Inmiddels heeft Kopenhagen groen licht gegeven voor de topjeloze zwemsters. Hedegaard is opgetogen. Hij ziet graag meer bloot. Aan borsten neemt hij geen aanstoot. Mannen moeten ertegen kunnen, zegt hij tegen het Deense persbureau Ritzau: 'Op het strand is het niet anders. Dit is een kwestie van gelijke kansen. Als mannen met naakt bovenlijf mogen zwemmen, waarom vrouwen dan niet?'.

Hedegaard verwijst naar een andere, al bestaande regeling: 'Moslimvrouwen die graag gekleed of zonder mannelijk gezelschap gaan zwemmen, kunnen dat ook al op speciale tijdstippen.' De commissie gaat nog bekijken of de regeling onbeperkt zal gelden of enkel op vaste uren. De bevoegde schepen, de liberale Pia Allerslev, vindt de zaak alvast niet politiek. Elk zwembad moet zelf maar beslissen, vindt zij.

De inspiratie voor de beweging 'boven bloot' hebben de Deense nimfen van hun zielsverwante zussen in Zweden. Daar vonden in het najaar de eerste incidenten plaats met jonge vrouwen die op hun recht insisteerden om met blote borsten te zwemmen. Zij werden uit het zwembad gezet door boze badmeesters.

Dat viel in slechte aarde bij heel wat Zweedse vrouwen. Gauw werd er een netwerk opgericht onder de naam 'Bara bröst', een woordspeling die 'gewoon borsten' maar ook 'blote borsten' betekent.

Inmiddels zijn een aantal Zweedse zwembaden door de knieën gegaan.

Dirk Evers

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wanneer krijgen we hier foto's van ???

zwemmend lid n° 1 zei

er zal geen andere oplossing zijn dan te komen zwemmen....